Πιο πολλοί νέοι ζητούν ενημέρωση για προοπτικές συνταξιοδότησης

Οι πιεστικές συνθήκες εργασίας και η ρευστότητα στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και η ανάγκη για αξιοπρεπή συνταξιοδοτική παροχή, έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους νεαρότερης ηλικίας, να αναζητούν ενημέρωση για τις προοπτικές συνταξιοδότησής τους.

Μιλώντας στη «Θ» ο κ. Γεώργιος Ι. Κουτσούκος, δικηγόρος – εργατολόγος – LL.M. και διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μας επισκέπτονται νέοι άνθρωποι που θέλουν να ενημερωθούν για τις προοπτικές συνταξιοδότησης. Από τα 45 έως 60 υπάρχει μια ευαισθητοποίηση σε τέτοια ζητήματα, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι ηλικίες από 55 – 62 ετών, πλήττονται κι επειδή βρίσκονται σε αδυναμία να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πολλές φορές υπάρχει και αδιέξοδο αν δεν βρουν εργασία, μένουν μακροχρόνια άνεργοι για να μπορέσουν να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης».
Ο κ. Κουτσούκος, συμπλήρωσε ότι «οι συνθήκες εργασίας είναι πιεστικές. Επίσης, υπάρχει ρευστότητα στις εργασιακές σχέσεις με αποτέλεσμα η εργασία να γίνεται εξαιρετικά αμφίβολη όταν ο εργοδότης παίρνει αποφάσεις που μπορεί να είναι επώδυνες για τον εργαζόμενο. Αυτή η αβεβαιότητα κι ανασφάλεια είναι τέτοια, που οδηγεί πολλούς να σκεφτούν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος και μία από αυτές, είναι το συνταξιοδοτικό».

Μια δεύτερη αιτία που έχει οδηγήσει νεότερους να ρωτούν για το συνταξιοδοτικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο, το γεγονός ότι όταν υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης στη δουλειά ή είναι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, τους απασχολεί, τι στρατηγική θα ακολουθήσουν για να απολαύσουν μια αξιοπρεπή συνταξιοδοτική παροχή.
«Οι δύο κύριες αυτές αιτίες που ωθούν τους νέους να ρωτούν για συμβουλευτική, δείχνει, μεταξύ άλλων, και τον βαθμό ωριμότητας. Επίσης, δείχνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι κι επαγγελματίες δεν νοιάζονται μόνο για τις μισθολογικές πρακτικές τους, αλλά και λόγω της ανασφάλειας θέλουν να έχουν εγγυήσεις για το μέλλον».
Στατιστικά, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο, οι γυναίκες εμφανίζονται πιο πιεσμένες, καθώς όπως είπε «η γυναίκα έχει πολλούς ρόλους να επιτελέσει. Εκτός από επαγγελματίας είναι και μητέρα. Θέλει να δει πώς μπορεί να διαχειριστεί τους δύο ρόλους αυτούς. Στατιστικά είναι ακόμη πιο ευαισθητοποιημένες στο κομμάτι αυτό χωρίς να σημαίνει ότι οι άνδρες υπολείπονται για τον λόγο ότι αντιμετωπίζουν μετά την ηλικία των 50 ετών κι άνω πιο εύκολα το φάσμα της ανεργίας κι έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της συνταξιοδότησης και προσπαθούν να βρουν διεξόδους».

Κληθείς να σχολιάσει το ασφαλιστικό ανέφερε ότι «δυστυχώς το ασφαλιστικό διέπεται από ρευστότητα, είναι ευμετάβλητο και συνδέεται με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μία μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Αυτό δεν έχει θετικά αποτελέσματα, γιατί επιτείνει την ανασφάλεια και την προσδοκία των εργαζομένων για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Όταν γίνονται ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις γίνεται με τρόπο βίαιο κι αυτό βλέπουμε ότι συμβαίνει αρκετά συχνά λόγω γήρανσης πληθυσμού, υπογεννητικότητας, που πιέζουν το ασφαλιστικό σύστημα. Το ασφαλιστικό είναι μια κινούμενη άμμος αν κανείς δεν λαμβάνει εγκαίρως μηνύματα και δεν προσαρμόζεται θα βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι μια σκακιέρα για να εκμεταλλευτεί δυνατότητες και ευκαιρίες σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει επικαιροποιημένη πληροφόρηση και ενημέρωση και όπως είπε «κανείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζει. Θα πρέπει να παρακολουθεί στενά ο καθένας τις μεταρρυθμίσεις και να ενημερώνεται».

Πηγή e-thessalia.gr

Εσείς που ζητάτε μία υπηρεσία, έναν μάστορα για κάποια δουλειά. Εσείς που έχετε τέχνη, είστε επαγγελματίας. Το merokamato είναι το site που έχει αυτά που ζητάτε με ένα κλίκ. Καλώς ήλθατε και επιτυχείς εργασίες και συνεργασίες!

Επικοινωνία

LIMIT GROUP Ι.Κ.Ε.
ΑΔΜΗΤΟΥ 74 ΑΘΗΝΑ 10446
Α.Φ.Μ. 801979846
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ. 167499203000
email: info@merokamato.gr